Hovedhuset er et skipperhus med hvite vegger og smårutete vinduer. Den stokkebygde boligen ble bygd i 1750-årene, på en tid da vater og rette vinkler ikke sto i høysetet. Vinduer og dører er plassert ut fra "skipperskjønn"; ofte litt på skeive. Tak og bjelkehøyde kan variere, noe som er med på å gi huset dets individuelle særpreg.

Det skal ha vært to skipperbrødre som bygde huset. Da den ene giftet seg, ble huset for lite, og det ble bygd på med en ekstra del. Innvendig består det derfor i dag av to separate deler, forbundet med en midtgang. De de to delene har begge separate kjøkken, bad, stuer og soverom. Boligen egner seg altså godt til to hushold. Samlet areal primærrom er 224 m².

De to delene er innvendig forbundet med en midtgang, og har hver sin separate utgangsdør (to i den vestre delen). Over begge delene er det et stort, uinnredet loft med betydelig potensial. Under begge fløyene er det krypkjellere. I vestdelen er arealet på ca. halve grunnflaten, under østdelen noe mindre.

View the embedded image gallery online at:
https://kulturgaarden.net/eiendommen#sigProId0c3dd334e2

 

Vestfløyen

I vest-delen fører en romslig og lys gang tvers gjennom huset. Denne delen har to stuer i første etasje og fire rom i andre etasje.

Kjøkkenet er stort og lettstelt, og på ca. 25 kvadratmeter. Det er varmekabler i golvet, godt med oppbevaringsplass og en hyggelig spiseplass foran en åpen peis. Bak peisen er det en stor, gammel bakerovn.

Baderommet har badekar og innredning fra ca. 1990. Det er varmekabler på badet og på det separate toalettet.

Spisestua har tapet med antikke mønstre og oppvarming fra en gammel Ulefoss vedovn. I dagligstua er to av bjelkeveggene dekket med tapet. Begge stuene har opprinnelige tregolv og bjelker i taket.

I andre etasje fører en romslig, tverrgående gang inn til fire rom med hvert sitt særpreg. To av rommene er innredet som arbeidsrom. De to andre er soverom, ett av dem har panelte vegger, det andre har åpent bjelkelag.

View the embedded image gallery online at:
https://kulturgaarden.net/eiendommen#sigProIdc742a2f509

  

Østfløyen

Fra entreen kommer man inn i en stue med opprinnelig malt brystpanel og en staselig vedovn fra Froland verk; en stue med fordums skipperhuspreg.

Fra stua er det inngang til et mindre kjøkken, med plass til en liten spisekrok. Badet er lite, men funksjonelt. Det er varmekabler i golvet på både kjøkken og bad.

I andre etasje åpner en gjennomgående gang inn til fire rom. Det største rommet har gammeldags tapet og vinduer på to vegger. De andre rommene har åpne bjelkevegger. Veggene i ett av rommene er spesielle: På 1700-tallet var det på mote å etterligne hollandske murhus, også innendørs. Dype hakk i bjelkene forteller om metoden for å få murpussen til å henge på.

View the embedded image gallery online at:
https://kulturgaarden.net/eiendommen#sigProId0f6e011865

  

Låve

Låven er fra 1860-tallet. Låvekonstruksjonen inneholder en laftet tømmerkjerne, og rester av båser forteller om en fortid med dyrehold. I dag brukes rommet som verktøy- og arbeidsrom. Et stort rom, opprinnelig til høyet og åpent opp til takbjelkene, kan renoveres og brukes som trenings- eller møterom. Det er noe nedsig i takkonstruksjonen. Grunnflaten er ca. 62 m².

Bu på tunet

Bua på tunet er i gamle papirer oppført som snekkerbu, men brukes i dag til overnatting for gjester. Bua har god plass til to senger, bord og stoler, samt rikelig med skapplass. En solid konstruksjon i laftet tømmer og smårutete vinduer gjenskaper stemninga fra gamle dager. Grunnflaten er ca. 14 m².

Hønsehus

På en forhøyning bak låven står ei mindre bu, opprinnelig et hønsehus. Bua har nå fått delvis nye vegger og tak. Her kan det stadig holdes høner, men bua egner seg også godt til å nyte ettermiddagskaffen med fin utsikt og tilbaketrukket ro.  Grunnflaten er ca. 6 m².

View the embedded image gallery online at:
https://kulturgaarden.net/eiendommen#sigProId91e25a84da




Webløsning ©2018 av Web Norge